INICI

 

CULTURA POPULAR

E-MAIL

  DANSES RITUALS GEGANTS DIMONIS   INSTRUMENTS

 

 

 

ÀGUILES CAVALLETS COSSIERS INDIS MORETONS

 

 

 

 

 

 

CAVALLETS

   Avui encara perduren a Pollença, Felanitx i Artá. Recuperats a Llucmajor i a Ciutat. Se sap que a Mallorca hi hagué un entremès amb cavallets al segle XV, i l'Ajuntament de Palma disposava, l'any 1458, d'uns nou caps de cavallets.

 

 

CAVALLETS DE POLLENÇA

 

 

Els Cavallets a Pollença son una parella de joves que fan ballar aquestes figures, el dia 20 de Gener, Sant Sebastiá, en processó desde l'esglèsia i cap els voltants d'ella.

  Van precedits de l'Estandart (de Sant Sebastiá), tot una cort de nins representant angelets,capellans, romans, la banda, i tot el poble al darrera. Aquí, els cavallets ballen la processó i més tard ho faran a la plaça nova, devant el fogueró, i tot seguit fan les taules, de casa en casa, pasant per l'Ajuntament, la rectoria, l'hospici, i ca els cavallets, que cada any solen esser diferents.

 

 

 

 

 

CAVALLETS DE FELANITX

A Felanitx ballen el dissabte de Santa Margalida, el dia de Santa Margalida, el dissabte de Sant Agustí i el dia de sant 

Agustí, 28 d'Agost. Son sis cavallets i la Dama.

 

 

 

 

FELANITX  1915-1925

 

DAMA DE CAVALLETS: JOAN ADROVER LLINAS ,  1958

 

 

 

 

1985

 

 

 

SANT JOAN PELÓS, JUAN ADROVER MONTSERRAT. 1920

 

 

 

 

 Cavallets d'Artá

 

Ballen per Sant Antoni de Pàdua, dia 13 de Juny.

Els balls son: de sa Canova, dels indis, dels nans,etc.

 

Cavallets de Ciutat

 Creats dins la dècada dels anys 80, encara que a Ciutat també hiá referències de cavallets de molts anys enrera.  Ballen per la festa de l'Estandart (31 de Decembre) , el Corpus, Maitines, etc..

 

 

Cavallets cotoners de Llucmajor

Vàren esser recuperats el dia 13 d'Agost de 2000 per les festes de Santa Càndida.  A la fotografia estan acompanyats per la Beata i la cort de la seva pagesia, i ballàren el dia de la canonització de la Beata, l'any 1930.  Els cavallets d'Artá eren coneguts pel  nom de cavallets de Llucmajor, i aixó prové de que Fra Pere del Convent de Sant Bonaventura de Llucmajor els dugué a Artá i allá es varen integrar amb els altres,  i per  aixó son deu cavallets i la dama.

           

CAVALLERS

 

CALVIÀ

 

El ball dels Cavallers es un ball creat per executar-se durant les festes del desembarc del Rei en Jaume I el Conqueridor, que se celebren a Santa Ponça, Calviá, per conmemorar el desembarcament de les tropes cristianes, el dia 9 de Setembre de 1229. Els personatges que ho representen són sis cavallers: tres cristians i tres moros. Els cristians cavallers són Guillem de Montcada, el Senyor de Vallgonera, i el cavaller Bordils, mentre que els moros són Mohammet al-Massieli, Ibn Fadhila i Abu Muhammet Al Garnafi. 

  La dança dels personatges simbolitza una lluita entre els moros i cristians.